Wanneer moet je een hortensia snoeien?

hortensia snoeien

Wanneer moet je een hortensia snoeien?

Hortensia’s zijn prachtige bloeiende struiken die de tuin sieren met hun kleurrijke bloemen. Het is echter belangrijk om te weten wanneer en hoe je ze moet snoeien om ervoor te zorgen dat ze gezond en mooi blijven. Als beginnende tuinier kan het snoeien van een hortensia een uitdaging lijken, maar met de juiste kennis en aanpak is het helemaal niet zo moeilijk.

Wat is een hortensia?

Voordat we ingaan op het snoeien van hortensia’s, is het handig om te begrijpen wat deze struiken precies zijn. Hortensia’s, ook wel Hydrangea genoemd, zijn populaire planten vanwege hun prachtige bloemen en gemakkelijke verzorging. Ze zijn er in verschillende variëteiten, maar de meest voorkomende zijn de boerenhortensia (Hydrangea macrophylla), de pluimhortensia (Hydrangea paniculata) en de eikenbladhortensia (Hydrangea quercifolia).

Waarom snoeien we een hortensia?

Snoeien is een essentieel onderdeel van het onderhouden van gezonde hortensia’s en het bevorderen van een overvloedige bloei. Door te snoeien, verwijder je oude, beschadigde en zieke takken, bevorder je de groei van nieuwe scheuten en stimuleer je de vorming van bloemknoppen. Het kan echter verwarrend zijn, omdat verschillende soorten hortensia’s op verschillende tijdstippen moeten worden gesnoeid. We zullen ons nu richten op het snoeien van de boerenhortensia en de pluimhortensia, omdat deze het meest voorkomen in tuinen.

Wanneer moet je een boerenhortensia snoeien?

Boerenhortensia’s, bekend om hun grote en bolvormige bloemen, bloeien op het hout dat het voorgaande jaar is gegroeid. Daarom is het belangrijk om te weten wanneer je ze moet snoeien:

 1. Snoeien in de lente
  Als je een boerenhortensia hebt die in de zomer bloeit, snoei hem dan in het vroege voorjaar, voordat de nieuwe groei begint. Zo geef je de plant genoeg tijd om nieuwe scheuten te ontwikkelen die bloemen zullen dragen.
 2. Snoeien in de zomer
  Heb je een boerenhortensia die in het voorjaar bloeit, snoei dan direct na de bloei, meestal in juni of juli. Op dat moment kun je de oude bloemen verwijderen en de vorm van de struik bijwerken.

Hoe moet je een boerenhortensia snoeien?

Het snoeien van een boerenhortensia is vrij eenvoudig:

 1. Verwijder de oude bloemen
  Knip de uitgebloeide bloemen net boven het eerste paar gezonde bladeren af. Hierdoor kunnen nieuwe scheuten zich ontwikkelen en bloemen vormen.
 2. Verwijder dode takken
  Snijd dode en beschadigde takken helemaal terug tot aan de basis van de struik. Dit stimuleert de groei van gezonde scheuten.
 3. Dun de struik uit (optioneel)
  Als je hortensia te dicht is geworden, kun je enkele van de oudere takken helemaal bij de basis wegsnoeien om licht en lucht door de struik te laten stromen.

Wanneer moet je een pluimhortensia snoeien?

Pluimhortensia’s staan bekend om hun grote witte bloempluimen die in de zomer en herfst verschijnen. Ze zijn gemakkelijker te snoeien dan boerenhortensia’s, omdat ze op het nieuwe hout bloeien. Dit betekent dat je de snoei kunt uitvoeren in het late winter- of vroege voorjaarsseizoen:

 1. Snoeien in late winter
  Pluimhortensia’s kunnen het beste in de late winter worden gesnoeid voordat de nieuwe groei begint. Snoei alle takken met ongeveer een derde tot de helft van hun lengte.
 2. Terugsnoeien voor vorm (optioneel)
  Wil je een compactere struik? Snoei dan wat verder terug, tot ongeveer 30 cm boven de grond. Hierdoor krijg je stevigere takken en een mooiere vorm.

Deel dit artikel