3 tips om sneller in slaap te vallen

sneller in slaap vallen

3 tips om sneller in slaap te vallen

Je herkent het wel: je ligt in bed en je komt maar niet in slaap. Je begint te woelen en te draaien en je hebt iedere slaaphouding al geprobeerd. Been omhoog, been omlaag, arm onder je hoofd of toch weer de houding op je buik. Je probeert het met deken en zonder deken, maar het wil niet lukken. Je denkt aan allerlei verschillende dingen. In je hoofd neem je bijvoorbeeld de dag door of bedenkt wat je morgen allemaal gaat doen.
Voor je het doorhebt ben je zo een uur verder. Een uur dat je ook heerlijk had kunnen slapen, als je daar wat aandacht had besteed. In dit artikel geven we je daarom 3 tips om sneller in slaap te vallen.

Tip 1: vermijd alle soorten schermen

Tegenwoordig is het heel normaal om nog even je mobiel te pakken in bed. Je speelt nog even een spelletje, bladert door wat nieuwsberichten of je scrollt nog even door je social media kanalen heen. Echter zijn alle lichtbronnen voor het slapen gaan niet goed. Het verhoogt je energieniveau en het is bewezen dat het blauwe licht de productie van melatonine (een slaapverwekkend hormoon) onderdrukt. Je kan het beter direct lekker donker maken in je slaapkamer en je ogen sluiten. Wil je echt nog even relaxen voor het slapen gaan, ga dan bijvoorbeeld nog even een boek lezen.

Tip 2: neem een warme douche

Neem jij ‘s ochtends altijd een douche? Probeer dit dan te verplaatsen naar de avond. Allereerst werkt het heel ontspannend. Na een drukke dag doet een lange warme douche je zeker goed! Daarnaast bereid je jouw lichaam voor op slaap, door je lichaamstemperatuur voor het slapen gaan te verhogen om vervolgens in de koude lucht te stappen. Verschillende studies tonen aan dat deze snelle temperatuurdaling je metabolisme sneller vertraagt en je lichaam voorbereidt op slaap.

Tip 3: verberg je klok of wekker

Wanneer je al moeite hebt om in slaap te vallen werkt het niet mee om de tijd te zien. Door dit continu te zien ga je beseffen dat het steeds later wordt. Dat gaat in je koppie zitten wat lichte stress veroorzaakt. Dat is natuurlijk een absolute dooddoener. Dus wil je sneller in slaap vallen? Draai dan je wekker gewoon om en denk niet aan de tijd. Denk daarentegen aan leuke dingen.

Neem de tips ter harte en val sneller in slaap

Wil je beter in slaap vallen? Neem dan deze 3 tips ten harte en bak voortaan beter in slaap.
Doordat je ook rustiger in slaap zal vallen, komt dat ook de algehele nachtrust ten goede.

Deel dit artikel