Je eigen dromen bepalen doe je zo:

slapen

Je eigen dromen bepalen doe je zo:

Elke nacht maar weer een droom die je niet leuk vindt of zelfs een nachtmerrie. Dat is toch iets waar we allemaal wel vanaf willen? Het liefst bepaal je zelf waar je over droomt en hoe de droom verloopt. Dit kan! Je hebt meer invloed op je dromen dan je eigenlijk denkt. Nieuwsgierig? Lees dan verder en kom erachter hoe je dit kunt doen!

Lucide dromen

De term die gebruikt wordt voor het bepalen van je eigen dromen is, lucide dromen. Tijdens een lucide droom ben je er volledig bewust van dat je droomt. Het is mogelijk om ook zelf een lucide droom te kunnen hebben. Je mot jezelf hierop trainen en bewust zijn van wat er gebeurd. Lucide staat in het Nederland voor helder.

Is het hebben van een lucide droom gevaarlijk?

Sommige mensen beweren dat het hebben van lucide dromen gevaarlijk is. Zij zijn het er niet mee eens dat er dromen worden opgewekt en zien dit als een slechte gebeurtenis. Het enige gevaar aan lucide dromen, is dat het kan leiden tot een verslaving. Het is intens en bijzonder als je dit meemaakt. Het kan verslavend zijn, omdat mensen de lucide dromen leuker kunnen vinden dan wat er gebeurt in het dagelijks leven. Naast dit ‘probleem’ zijn er geen verdere problemen die een gevaar zouden kunnen zijn.

Hoe wek je een lucide droom op?

Het opwekken van lucide dromen gaat bij de een makkelijker dan bij de ander. Toch is het mogelijk dat ieder mens er zelf invloed op heeft.

Probeer zo lang mogelijk te slapen. Hoe langer je slaapt, hoe meer kans dat je terecht komt in de REM slaap. Dit is het einde van je slaap en het punt waarop je het diepste slaapt. In de REM slaap heb je het meeste kans op een lucide droom. Hou dus een slaap van minimaal 8 uur aan.

Denk overdag veel na in dromen. Probeer te dromen overdag. Dit klinkt raar, maar je kunt het jezelf aanleren. Als je dit beheerst kun je dit toepassen in een lucide droom. Denk ook voor het slapen gaan goed na waarover je wilt dromen. Probeer hier zo precies mogelijk in te zijn.

Tijdens de droom is het belangrijk dat je de leiding neemt en doet wat jij graag wil doen. Als je nooit droomt kun je ook in contact gaan met je arts om te overleggen over het gebruik van melatonine. Deze stof draagt bij aan de verbetering van het slaappatroon en verhoogd de droom activiteiten.

Wanneer je wakker wordt en dus ontwaakt uit je droom, is het een must om alles uitgebreid op te schrijven. Denk aan alles wat je hebt meegemaakt, met wie dit was en waar het zich allemaal afspeelt. Hierdoor zul jij je dromen beter onthouden en opnieuw af kunnen spelen. Je hersenen slaan deze informatie op en kunnen deze skills later toepassen.

Probeer het uit

Lucide dromen zijn erg bijzonder en kunnen ook intens zijn. Wel is het heel leuk als je deze skills kunt beheersen. Ga niet te hard van start en bouw het rustig op. Probeer er ook niet in de blijven hangen. Zie het niet als een dagelijkse of nachtelijke activiteit. Probeer het uit en laat die lucide dromen maar komen!

Deel dit artikel