Wat is spouwmuurisolatie?

wat is spouwmuurisolatie

Wat is spouwmuurisolatie?

Twijfel je er over om de spouwmuur wel of niet te isoleren? We willen je graag een tip meegeven: als het kan, ga er dan voor! Spouwmuurisolatie is namelijk de meest rendabele vorm van isoleren. De investering die je doet om de spouw te isoleren verdien je in de meeste gevallen in een tijdsbestek van 3 jaar terug. Ook prettig: binnen een dag is dit kunstje geflikt. Graag vertellen we je er meer over:

Wat is een spouwmuur nu precies?

Je vraagt je misschien af wat een spouwmuur nu precies is. Graag leggen we je het uit: De spouwmuur bestaat uit twee delen. Het gaat hierbij om de buiten en de binnenmuur. De spouw is namelijk de ruimte tussen deze twee muren. Het grootste gedeelte van de huizen in Nederland is op deze manier gebouwd.

Wat is de functie van een spouwmuur?

De voornaamste functie van een spouwmuur is het weren van vocht. De spouw zorgt er voor dat er geen vochtproblemen in je huis ontstaan. Voordat woningen gebouwd werden met spouwmuren ving de buitenste muur het vocht van buiten op en hield dit vast. Op een gegeven moment zal het vocht door de muur komen en aan de binnenkant van de muur zorgen voor vochtproblemen en schimmels.
Een spouw zorgt ervoor dat het water kan verdampen. Doordat er in de spouw een ventilatieruimte zit kan de buitenmuur drogen en blijft de binnenste muur droog. Onderin de muur van woningen met een spouwmuur zal je ook ventilatiegaten in de buitenmuur kunnen zien zitten. Dit noemen we ook wel stootvoegen. Nu denk je misschien waarom zou ik de spouwmuur dan laten isoleren? Wanneer je de spouwmuur laat isoleren kan dit je tot 40% energie besparen. De warmte zal dus langer en beter in huis blijven. Daarnaast bestaan er verschillende technieken met waterafstotende materialen waardoor de buitenmuur alsnog prima kan drogen.

Wat is spouwmuurisolatie precies?

Heel simpel gezegd: het isoleren van de ruimte tussen de buiten-en binnenmuur van de woningen. Tussen deze muren zal isolatiemateriaal aangebracht worden waardoor deze lege ruimte goed geïsoleerd wordt en de warmte niet verloren gaat.

Waarom zou je spouwmuurisolatie nemen?

Wist je dat wanneer de spouwmuur van je huis niet goed of niet geïsoleerd is er ongedierte zoals muizen in kan gaan zetten? Muizen kunnen zich namelijk nestelen in de spouw. Dit vinden ze erg lekker en gezellig en voor je het weet zit er een hele familie. Ook wespen kun je in de spouw vinden wanneer deze niet geïsoleerd is.

Naast dat het je huis beschermd tegen ongedierte zorgt het er natuurlijk voor dat je wooncomfort omhoog gaat. Je zult merken dat het behagelijker en warmer in huis aanvoelt. In de zomer blijft het er trouwens koeler door, ook fijn! De warmte trekt namelijk niet door de muren, maar houdt de koele lucht in je huis vast. Je zal er alleen al fijner door slapen!

Is de spouwmuur van jouw woning geïsoleerd?


 

 

Deel dit artikel