Klokken: evolutie van een tijdwerk

klokken

Klokken: evolutie van een tijdwerk

Welk huis je ook binnenloopt, overal vind je ze terug en in alle maten, soorten en kleuren en gemaakt van allerlei verschillende materialen. Weet je al waar ik het over heb, juist ja, de doodgewone woonkamer klok.

De meeste mensen hebben normaal gesproken èèn klok in de woonkamer hangen of op een nette kast staan, vele hebben er ook nog eentje in de keuken, met name in de oudere huizen of bij oudere bewoners, want laten we eerlijk zijn, met alle elektronica van tegenwoordig zoals op magnetrons en koelkasten is het hier vaak niet meer nodig en laat de nieuwe generatie dit veelvuldig achterwege.

De mooiste klokken vind ik persoonlijk toch nog altijd de ouderwetse houten klokken met een degelijk uurwerk erin, meestal met een mechanisch uurwerk erin en geen kwarts zoals de meeste meer modernere klokken.

Dan heb je de uitstraling van een mooie koekoeksklok gemaakt van prachtig hout en met vaak een sierlijke afwerking of een mooie stijlvol afgeronde staande klok. Thuis bij mijn ouders hangt nog altijd dezelfde mooie houten wandklok die door middel van metalen gewicht wordt opgeladen, deze blijft prachtig om te zien, en deze hangt er toch al meer dan 45 jaar, okè, deze klok is tussentijds wel al een keertje gerepareerd qua uurwerk, maar zo kostbaar was dit niet en een nieuwe klok kopen kost toch ook een hoop geld vaak.

Tip: Stille klok – Klok die niet tikt – geluidloze wandklok

Zelf heb ik een meer moderne klok gekocht voor mijn eerste huis, een mooie metalen klok met een kwarts uurwerk erin en achter de wijzers voorzien van afgeschilderd gebakken klei, gemaakt door een kunstenaar uit een nabij gelegen dorp, ik wilde namelijk ook in mijn huis een unieke klok hebben hangen daar dit mij toch iets meer stijl geeft in huis, en het regelmatig ook nog een leuk gesprek kan opleveren met andere mensen welke infomeren over de klok.

Helaas was het uurwerk achter de klok van mindere kwaliteit , maar dat heb ik achteraf laten aanpassen zonder al te veel problemen gelukkig.

Je kan met klokken tegenwoordig alle kanten op, je kunt kiezen voor een ouderwetse handgemaakte klok met veel afwerking, voor een moderne klok gemaakt van welk modern materiaal je ook wenst en met elke haast elke uitstraling die je wenst, ook van glas zodat je het uurwerk kunt aanschouwen.

Uitgelicht: Witte Klok Kopen | Grote Witte Wandklokken Collectie

Veel mensen tegenwoordig laten zich inspireren door de stijl van huis en zoeken hierbij de gewenste stijl met bijhorende kleur van de klok, dit is uiteraard prima, want geen enkel klokje tikt uiteindelijk hetzelfde.

Deel dit artikel