Tips voor brandveilig wonen

brandveilig

Tips voor brandveilig wonen

Huisbranden kunnen zonder enige waarschuwing toeslaan en kunnen je huis binnen enkele minuten in rook en vlammen overspoelen. Het allereerste waar je in zo’n situatie aan denkt is de veiligheid van je dierbaren. Maar door de onvoorspelbare aard van brandincidenten kun je de kans dat ze zich voordoen nooit helemaal uitsluiten, maar zulke calamiteiten kunnen toch tot op zekere hoogte voorkomen worden als we zorgvuldig de veiligheidsmaatregelen in acht nemen. Dus, als je ook op zoek bent naar manieren om woningbrand voorvallen te voorkomen, dan ben je hier op de juiste plaats. In deze blog bespreken we enkele nuttige brandveiligheidstips die je woonruimte veilig kunnen houden tegen brandgevaar.

Voorkom woningbrand incidenten met deze voorzorgsmaatregelen

Hier zijn wat voorzorgsmaatregelen om brand in huis te voorkomen en je gezin veilig te houden van brandincidenten.

Laat nooit verwarmingsapparaten onbeheerd werken, vooral niet bij open vuur. Het maakt niet uit of je inbouw- of draagbare kachel een ingebouwde afscherming heeft, je moet toch een extra beschermende bekleding aanbrengen. Zorg ervoor dat ze buiten het bereik van kinderen blijven door een omringende beschermer te installeren. Je kunt gebruik maken van een kinderkamerbeschermer die met zijklemmen in een vaste muurbeugel wordt gemonteerd. Dit zou het ook veilig maken voor oudere mensen om zich te verplaatsen, want die hebben meestal problemen met hun gezichtsvermogen.

Tip: brandblusser onderhoud

Een van de handigste brandveiligheidstips voor je huis is om een veilige afstand te bewaren tussen draagbare kachels en kaarsen en meubilair van synthetische vezels en stoffen, zoals bankstellen, matrassen en gordijnen, om elk mogelijk brandincident te voorkomen. Bijvoorbeeld, een brandende kaars smelt om in vloeibare was om zijn geur vrij te geven en deze gesmolten was draagt hitte die een ander oppervlak, zoals een gordijn of een tafelkleed, in brand kan doen vliegen.

Gebruik nooit een verwarmingsbron die open vuur produceert om je kleren te drogen, want dat kan uiterst gevaarlijk zijn. Ga altijd voor het aan de lucht drogen van je kleren, dat is ook een van de belangrijkste tips om thuis brand te voorkomen.

Veel van de gevallen van woningbrand beginnen naar verluidt vanuit de keuken. Dus als je graag zelfgekookt eten hebt, moet je extra voorzichtig zijn. Als je iets in een pan of een pan kookt, laat het dan nooit onbeheerd achter, vooral niet als je iets aan het frituren bent. Houd goed in de gaten of niets oververhit raakt. Je kunt ook een frituurpan gebruiken die thermostatisch geregeld wordt om veiliger te frituren. Dit zijn enkele van de manieren om woningbrand incidenten te voorkomen.

Laat rookmelders installeren in elke hoek van je woonruimte. Het installeren van een rookmelder of een brandmelder is een van de belangrijkste brandveiligheidstips voor je huis, want het is een levensreddende huisuitrusting die je tijdig kan waarschuwen voor een woningbrand.  Vergeet niet je vluchtroute van tevoren te plannen, want in zo’n situatie kun je je het oponthoud van zelfs maar een seconde misschien niet veroorloven.

Manieren om veilig te blijven tijdens een woningbrand

Als je veilig wilt blijven tijdens een woningbrand, moet je de onderstaande stappen zorgvuldig volgen:

Probeer het pand te verlaten zodra je het rookalarm hoort piepen. Een woningbrand kan zich binnen een paar seconden uitbreiden, waardoor je maar weinig tijd hebt om te ontsnappen. Vergeet de kostbaarheden die je in huis hebt. Jezelf en je gezin veilig uit het brandende pand krijgen moet je allereerste prioriteit zijn.

De rook die bij brand ontstaat is een mengsel van verbrandingsgasdeeltjes die lichter zijn dan lucht, en daarom zweeft hij meestal in de bovenlucht in brandende lokalen. Verbrandingsgassen kunnen dodelijk zijn om in te ademen, dus als je wilt voorkomen dat je ze inademt, moet je hoe dan ook laag blijven. Moedig ook andere gezinsleden aan te kruipen of te hurken om veilig te blijven tijdens een woningbrand. Het inademen van rook kan fataal zijn, want de reactie van de giftige gassen kan iemand bewusteloos maken.

Tip: brandveiligheid huurwoning

Als je opgesloten zit op een bovenverdieping van een gebouw, kun je altijd vanuit de ramen om hulp roepen. Om hulp te seinen kun je een witte doek of een laken voor het raam hangen om een noodsignaal uit te zenden. Het beste wat je in zo’n situatie kunt doen is blijven zitten en een vochtige doek over je mond leggen die de lucht filtert die je inademt.

Als je met succes aan de brand ontsnapt bent, moet je onmiddellijk hulp inroepen om te voorkomen dat de woningbrand zich uitbreidt en zo verdere schade aan je eigendommen te voorkomen.

Deel dit artikel